Natuurtoets
Ecoplanning

NATUURTOETS

 

Een natuurtoets begint altijd met een quickscan natuur. Dit is een ‘snelle’ en ‘globale’ toets en geeft een inschatting op de aanwezigheid van beschermde flora en fauna en natuurgebieden binnen en rondom uw projectgebied. De uitkomst van de quickscan kan leiden tot:

 

  1. Aanvullend floraonderzoek en faunaonderzoek: Met dit onderzoek wordt nagegaan in hoeverre vaste rust- en verblijfplaatsen of groeiplaatsen van beschermde planten en dieren worden verstoord door uw project. Als dat het geval is kan dit leiden tot:

 

  • Aanvraag ontheffing Florawet en Faunawet.
  • na verkijgen ontheffing dan opstellen ecologisch werkprotocol en ecologische begeleiding.

 

  1. Voortoets Natuurbeschermingswet: Dit is een oriënterende studie waarin onderzocht wordt of een activiteit negatieve effecten kan hebben op de instandhoudingsdoelstellingen van een Natura2000 gebied. Als dit het geval is, leidt dit tot een passende beoordeling Natuurbeschermingswet en de aanvraag vergunning Natuurbeschermingswet 1998.

 

  1. Aanvraag kapvergunning/melding Boswet: Bij de velling van bomen wordt binnen de bebouwde getoetst op de gemeentelijke kapverordening en buiten de bebouwde kom op de Boswet en indien nodig de benodigde vergunning/melding geregeld.

 

  1. Compensatieplan en compensatieovereenkomst: Als uit de quickscan natuur blijkt dat (significant) negatieve effecten op de natuurwaarden van het Natuurnetwerk Nederland verwacht worden als gevolg van uw project, kan Ecoplanning het volgende doen:

 

  • Advies geven over het toepassen van mitigerende maatregelen.
  • Het plan zo aanpassen dat er zo min mogelijk of zelfs geen compensatie nodig is.
  • Onderzoeken naar de mogelijkheid tot een herbegrenzing van het Natuurnetwerk Nederland.

 

Voor meer informatie, neem gerust contact op met Ecoplanning!

 

Copyright © 2015 - L.Bonder